Kriisissä tulee ajatella ja ohjeistaa skenaarioilla

Yhtiökokouksissa tänä keväänä korostuu informaation tarve Ukrainan sodan ja pakotteiden vaikutuksista liiketoimintaan suoraan sekä mutkien kautta.

Tätä kirjoittaessa Ukrainassa käytävän sodan vuoksi ohjeistuksensa ovat peruneet Nokian Renkaat ja Finnair.

Nokian Renkailla on tehdas ja infrastruktuuria Venäjällä. Finnairin strategia nojaa vahvasti Venäjän ilmatilan hyödyntämiseen Aasian liikenteessä. Fortumilla yhdessä tytäryhtiönsä Uniperin kanssa on 12 voimalaitosta Venäjällä.

Vastapakotteet voivat iskeä pahasti suomalaisyhtiöihin suoraan ja mutkan kautta. Ulkomaalaisomistuksen sosialisointi on tehty yhdellä ilmoituksella. Tällainen iskisi esimerkiksi Renkaisiin ja Fortumiin.

Finnairilta evättäneen Venäjän ilmatilan käyttö, mutta kuten Finnairin luotsi Topi Manner Twitterissä totesi, nyt on kyse suuremmista asioista. Samaan hengenvetoon hän kertoi yhtiössä edettävän varasuunnitelmien osalta.

Venäjällä yli 60 vuotta operoinut Fortum kertoi 24.2.2022 tiedotteessaan, että ei halua spekuloida mahdollisilla tulevilla pakotteilla tai niiden vaikutuksilla, mutta kertoo mahdollisten pakotteiden taloudellisista vaikutuksista viipymättä.

Putinin toilailun alettua energian hinta on lähtenyt nousuun. Ukraina tunnetaan Euroopan vilja-aittana ja viljapörssit reagoivat rajusti Venäjän hyökkäykseen (Maaseudun Tulevaisuus 24.2.2022). Molemmat Ukraina ja Venäjä ovat merkittäviä malmin tuottajia ja erityisesti Venäjä alumiinin tuottajana, joten alumiinin hinta on ampaissut ylös (MTV uutiset 25.2.2022).

Rahoitusjärjestelmässä systeemisiä vaikutuksia tulee varmasti olemaan, kun Venäjän pankkeja suljettiin SWIFTin ulkopuolelle. Shokkeja ja yllätyksiä tulee suoraan ja mutkan kautta jokaiselle yhtiölle.

Sijoittajana itse arvostan, mikäli yhtiöt kommunikoivat poikkeustilanteissa eri skenaarioiden kautta. Näin tekivät NoHo ja KONE koronan iskettyä keväällä 2020 – kymmenen pistettä! Sen sijaan moni yhtiö vain veti ohjeistuksen pois epävarmuuden alla, eikä tämä rehellisesti sanottuna palvellut ketään.

Lue Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellmanin 1.3. kirjoittama blogijuttu kokonaisuudessaan ViisasRaha.fi:ssä