Osakesäästäjät muuttaa nimensä Tilisäästäjiksi

Suomalaisten tilillä makaavan rahan määrä jatkaa kasvamistaan. Nykyisessä korkean inflaation ympäristössä haluamme palvella entistä suurempaa kansanjoukkoa ja auttaa suomalaisia pitämään huolta tilillä ja patjan alla olevasta käteisestä tulevaisuudessakin.

Suomessa oli vuoden 2020 lopussa Tilastokeskuksen mukaan 1,7 miljoonaa suomalaista osake- ja rahastosäästäjää. Näissä omaisuusluokissa yhteenlaskettu varallisuus oli 77 miljardia euroa. Suomalaisen keskimääräinen arvopaperisalkun koko oli näin ollen noin 45 300 euroa. Koko kansan suhteen keskiarvo on 13 900 euroa.

Tilirahaa ja talletuksia suomalaisilla sen sijaan on yhteensä 110 miljardia euroa. Keskimäärin jokaisella suomalaisella on siten tilillään lähes 20 000 euroa. Talletuksien määrä on kasvanut tasaisesti vuosia.

Graafi yllä: Suomalaisilla on pankkitilillä ja talletuksissa 110 miljardia euroa, mutta osake- ja rahastosäästöjä on vain 95 miljardia euroa.

Inflaation aiheuttama tilirahan varallisuuskato

Nykyinen korkean inflaation ympäristö nakertaa kansalaisten talletuksien arvoa noin viiden prosentin vuositahtia. Esimerkiksi jokainen viime vuonna tilillä ollut 100 euroa on nyt vain 95 euron arvoinen. Mikäli inflaatio jatkuu nykyisellä tasolla, on summa ensi vuonna arvoltaan noin 90 euroa.

”Kansakunnan tasolla tämä tarkoittaa sitä, että tileillä makaavan rahan arvosta haihtuu 5,5 miljardia euroa vuodessa. Mittakaavan hahmottamiseksi vuonna 2022 opetus- ja kulttuuriministeriön budjetti on 7,5 miljardia ja puolustusministeriön 5,1 miljardia euroa. Puhutaan siis todella merkittävistä summista,” toteaa Tilisäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman.

Inflaatio tässä mittakaavassa on todellinen ongelma. Mikäli talletuksista edes puolet olisi sijoitettuna suomalaisille osakemarkkinoille, kertyisi omistajille noin 1,6 miljardia euroa osinkotuloja vuosittain. Nykyverotuksella valtio kuittaisi tästä noin 400 miljoonaa euroa. Lopun 1,2 miljardin euron käyttämisestä päättää luonnollisesti omistaja, joka voi halutessaan makuuttaa rahaa tilillä tai esimerkiksi kuluttaa sen, jolloin valtio kuittaisi lisää verotuottoja.

Jos omistaja sen sijaan haluaa maksimoida tulevaisuudessa tilillä makaavan rahan määrän, kannattaa osinkotulot sijoittaa takaisin osakkeisiin ja rahastoihin. Näin hän saa pitkällä aikavälillä korkoa korolle -ilmiön avulla moninkertaistettua varallisuutensa. Mikäli vielä tämän jälkeen haluaa makuuttaa tilillään rahaa, on rahamäärä merkittävästi alkuperäistä suurempi.

Tulevat toimenpiteet

”Tätä taustaa vasten Osakesäästäjissä oli helppo tehdä identiteettiuudistus Tilisäästäjiksi. Jotta suomalaisilla olisi vastaisuudenkin varalta mahdollisuus kartuttaa tilille ja patjan alle rahaa, suosittelemme ostamaan osakkeita ja rahastoja. Näistä saatavilla tuotoilla tiliraha karttuu korkoa korolle -ilmiön ansiosta moninkertaiseksi, mikäli kukin tilisäästäjä itse haluaa. Samalla itse kukin autamme vuosikymmenestä toiseen velkaantuvan Suomen valtion velanhoidossa sekä tukea tarvitsevien kansalaisten auttamisessa” sanoo Snellman.

Identiteettiuudistuksen yhteydessä vahvistettiin myös järjestön virallinen ruoka ja juoma: silli ja kuravesi.