Näin hallitset sijoittamiseen liittyviä riskejä
Miten hajauttaa sijoitukset ja hallita riskejä?
Sijoittamisesta onkin viime vuosina tullut yhä kasvavalle osalle suomalaisista arkipäivää. Moni sijoittamisen aloittamista suunnitteleva kuitenkin kokee, ettei tiedä tarpeeksi sijoittamisesta tai mieltää sijoittamisen riskin liian suureksi. Käytännössä sijoittaminen on kuitenkin paljon monien mielikuvia tylsempää; osa tavallista säästämistä ja rahanhallintaa.
”Riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä ” – Kuinka riskillistä sijoittaminen oikeasti on?
Monesti riskin ajatellaan tarkoittavan yksinomaan sitä, että menettää kaikki sijoittamansa varat tai vielä vähän päälle. Pahimmassa skenaariossa tämä voi toki olla mahdollista, mutta tätä useammin riski tarkoittaa kuitenkin sitä, että ei päästäkään aivan odotettuun tuottoon. Eli jos tähtäimessä on ollut 8 % tuotto sijoitetuille varoille, voikin saada vaikka vain 5 % tuottoa – tai myös enemmän tuottoa, kuten vaikka 10 %.
Se että onko vaihtelu odotetun tuoton välillä +/- 3 %, 30 % vai 300 % riippuu sitten siitä, kuinka paljon riskiä on otettu. Eli kuinka paljon on sijoitettu isompiriskisiin ja kuinka paljon vähempiriskisiin kohteisiin. Yleensä isommalla riskillä myös tuottomahdollisuudet ovat isommat ja taas pienemmällä riskillä pienemmät, mistä tulee myös yksi sijoittamisen kulutetuimmista lausahduksista: ”Riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä”.
Sijoittamisessa on tärkeää sijoittaa sellaisiin kohteisiin tai sellaiseen kohteiden yhdistelmään, joka vastaa omaa riskinottohalukkuutta.
Esimerkiksi osakkeissa on yleensä korkoja suuremmat tuottomahdollisuudet, mutta myös suurempi riski – eli tuo aiemmin mainittu vaihteluväli. Samoin vuosikymmeniä toimineelle vakaalle yritykselle ei usein voi odottaa suurta kurssinousua verrattuna vaikka uuteen juuri listautuneeseen teknologiayritykseen. Toisaalta myös ensin mainitun arvo epätodennäköisemmin laskeekaan niin paljon.
Sijoittamisessa on tärkeää sijoittaa sellaisiin kohteisiin tai sellaiseen kohteiden yhdistelmään, joka vastaa omaa riskinottohalukkuutta.
Hajauttaminen ja aika – Riskinhallinnan A ja O
Koska etukäteen on vaikeaa tietää, mitkä osakkeet tai muut sijoituskohteet menestyvät ja minkä lento jää kanan lennoksi, sijoitukset kannattaa hajauttaa. Jos esimerkiksi sijoittaa yhteen osakkeeseen, kaikki rahat ovat kyseisen yrityksen menestyksen ja markkinoiden kiinnostuksen varassa ja siten riskikin on iso. Jos taas sijoittaa vaikkapa kymmeneen tai sataan yritykseen, yhden yrityksen merkitys ei olekaan enää niin suuri. Osa sijoituksista voi menestyä huonommin kuin odotti, mutta osa taas paremmin, mikä sitten tasapainottaa lopputulosta.
Hyvä hajautus auttaa myös silloin, jos vaikka kaikkia teknologiaosakkeita kohti tulee isku esimerkiksi uuden lainsäädännön myötä, jos amerikkalaiset osakkeet ovat laskussa tai vaikka jos koko osakemarkkina on laskussa. Hyvin hajautetussa sijoituksissa löytyykin osakkeita eri aloilta ja eri maantieteellisilta alueilta sekä muita sijoituskohteita, kuten vaikka korkoja ja vaihtoehtoisia sijoituskohteita.
Hajauttamiseen kuuluu myös ajallinen hajautus, eli ei osta esimerkiksi osakkeita yhtenä könttänä, vaan useampana ajankohtana. Sijoittaessa kerralla voi huonolla tuurilla sattua sijoittamaan silloin, kun kurssit ovat kaikkein korkeimmillaan. Taas sijoittaessa useammassa erässä, esimerkiksi kuukausittain, pääsee todennäköisemmin hyötymään ostonpaikoista myös matalampien kurssien aikana ja tulevasta noususta ajoittaisia korkeita ostokursseja tasapainottamassa. Sijoittaessa säännöllisesti ei turhaan myöskään jää paitsi mahdollisista nopeista kurssinousuista ja sijoittamisesta tulee muutenkin osa omaa säännöllistä rahojen hallintaa.
Pitkäjänteisyys sijoittamisessa on myös yksi keino vastata riskiin. Aika tuo myös mielenrauhaa. Mitä pidempi suunniteltu sijoitusaika on, sitä vähemmän hetkelliset markkinamyllerrykset hätkähdyttävät, kun tietää pitkällä aikavälillä tilanteen taas todennäköisesti korjaantuvan. Sijoitusajan pidetessä myös todennäköisemmin pääsee odotettuun tuottoon eli riski vähenee.